O Lipiku

Lipik je slikovit gradić u Zapadnoj Slavoniji smješten na obroncima Psunja, na nadmorskoj visini od 152 m. Odlikuje se blagom nizinskom klimom i prirodnim bogatstvom termomineralne vode, oko 60°C na izvoru, kemijskog sastava: fluor, natrij, kalcij, hidrokarbonat i dr.

Slika perivoja u Lipiku

Povijest

Naselje je izraslo oko izvora ljekovite vode koji su poznati još iz rimskog doba, a samo lječilište postoji preko 200 godina, te spominje pod nazivom "Jodne kupke" na karti vlastelinstva Janković iz 1782. godine. Krajem prošlog stoljeća izgrađeni su objekti i park kojima je oblikovan kompleks lječilišta. Najsjajnije razdoblje Lipik doživljava između I i II svjetskog rata kada je svrstan u krug najpoznatijih europskih lječilišta.

U Domovinskom ratu Lipik je razrušen do katastrofalnih razmjera, no danas se užurbano radi na obnavljanju i izgradnji novih sadržaja, kako bi Lipik što prije ponovo postao ono što je ustvari oduvijek i bio - nadaleko poznato turističko i lječilišno središte.

O nama

Toplice Lipik - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju jedan je od najstarijih gospodarskih subjekata u Lipiku, a svoju višestoljetnu tradiciju ima zahvaliti prije svega prirodnim ljekovitim pogodnostima područja u kojem je smješten Lipik, isto kao i svojim izvrsnim stručnjacima, koji znaju spojiti prirodne izvore i najbolja medicinska dostignuća u kombinaciju koja je velikom broju ljudi donijela ozdravljenje. 

Ljekovita mineralna voda ima stalnu temperaturu izvorišta od oko 60°C (prema zadnjoj analizi 2020.god. 60,4°C), a u kemijskom sastavu najviše su zastupljeni fluor, natrij, kalcij, kalij i hidro-karbonat.

U današnjem obliku bolnica radi od 1971. godine, nastavljajući tradiciju Lječilišta Lipik staru koliko i samo naselje - preko dva stoljeća. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik provodi se rehabilitacija neuroloških stanja i bolesti, reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, postoperativna rehabilitacija,  smetnje kontrole mokraćnog mjehura, te se provodi preventivno liječenje i prakticira zdravstveni turizam.

O liječenju se brinu liječnici specijalisti - 9 fizijatara, 1 reumatolog, 2 neurologa, 1 internista, te logoped-defektolog, fizioterapeuti, radni terapeuti, medicinske sestre i drugi djelatnici (oko 200 djelatnika ukupno). U sastavu Bolnice je EKG i EMNG kabinet, UZV kabinet, kuhinja s restoranom, konferencijska dvorana i dr.  Duljina tretmana u Bolnici ovisi o vrsti i težini oboljenja i traje od dva do šest tjedana (prosječno 3 tjedna).